Implementat in mai multe etape incepand cu decembrie 2017 in Penang, Malaezia, sistemul de supraveghere video cu recunoastere faciala a fost lansat oficial. Se spune ca acesta este primul sistem de acest tip din Malaezia. Echipat cu inteligenta artificiala, sistemul de recunoastere faciala pare sa fie unul de tip IBM.
Folosirea camerelor de supraveghere video – pentru a identifica suspectii si pentru a realiza o cronologie cu privire la ceea ce s-a intamplat – nu este ceva nou.
Cu toate acestea, singura problema cu camerele de supraveghere video este ca oamenii filmati trebuie sa fie identificati manual. In unele cazuri acest lucru poate fi dificil din cauza rezolutiei reduse a unor camere.
Cu toate acestea, in Malaezia, sau mai exact in statul Penang din Malaezia, autoritatile au prezentat un sistem de supraveghere video cu recunoastere faciala care este, se pare, primul de acest tip din tara.
Acesta va folosi 767 de camere pe insula Penang, iar alte 130 vor fi folosite in Seberang Perai, Penang. De asemenea, exista planuri de a implementa inca 150, respectiv 94 de camere, in ambele parti ale statului din Malaezia.
Potrivit ministrului Chow Kon Yeow al statului din Malaezia, va fi nevoie de aproximativ 3000 de camere pentru ca sistemul de supraveghere video cu recunoastere faciala sa poata fi folosit pe deplin.
Se estimeaza ca proiectul de va costa 2,9 milioane de dolari si se asteapta ca va fi finalizat complet in 2020. Malaezia nu e singura tara care implementeaza sisteme de recunoastere faciala.
Am vazut cum diverse tari din lume folosesc aceasta tehnologie de supraveghere video in aeroporturi. Unele tari, cum ar fi China, le folosesc si in scopuri de securitate interna.
Aceste sisteme de supraveghere video au fost folosite cu succes in China pentru identificarea suspectilor cautati. De asemenea, China a echipat politistii cu ochelari inteligenti cu capabilitati similare de recunoastere faciala.