Daca stiti pe cineva care sufera de o afectiune cardiaca, exista destul de mari sanse ca acea persoana poarta un stimulator cardiac (pacemaker).
Pentru cei care nu stiu, un stimulator cardiac este un dispozitiv proiectat sa regleze ritmul cardiac pentru a preveni ritmurile anormale, cum ar fi aritmiile.
Dar ce-ar fi daca stimulatoarele ar putea fi folosite pentru a controla si alte organe? Asta au realizat inginerii de la Universitatea Berkeley din California.
Acestia au creat un neurostimulator care a fost denumit „stimulator pentru creier”. Conceptul din spatele stimulatorului pentru creier este similar cu cel al celui cardiac, adica monitorizeaza activitatea electrica a creierului.
Daca detecteaza ca ceva nu e in regula, stimulatorul pentru creier care trateaza boli neurologice va ajuta la stimularea electrica a creierului. Se pare ca dispozitivul pentru stimularea creierului ar putea fi util pentru pacientii tratati pentru tremor, crize convulsive si alte boli neurologice.
Dar s-a subliniat ca, datorita faptului ca semnalele electrice care preceda o criza pot fi extrem de subtile si ca frecventa si puterea stimularii electrice necesare pentru combatere variaza, va fi nevoie de o reglare fina a stimulatorului pentru creier inainte ca acest dispozitiv sa poata fi utilizat la pacienti pentru tratarea bolilor neurologice.
Potrivit profesorului Rikky Muller de inginerie electrica si stiinte informatice de la Berkeley, „Procesul gasirii unei terapii potrivite pentru un anume pacient este extrem de costisitor si poate dura ani de zile. Reducerea semnificativa atat a costului, cat si a duratei poate duce la rezultate si la accesibilitate mult imbunatatite. Vrem sa permitem dispozitivului sa-si dea seama care este cea mai buna cale de stimulare pentru un pacient, pentru a duce la cele mai bune rezultate. Se poate acest lucru doar ascultand si inregistrand semnalele neuronale”.