Bloatware-ul este ceva cu care suntem siguri ca multi sunt familiarizati, dar unii producatori, precum Samsung si Oppo, si operatori de telefonie mobila ocupa semnificativ mai mult din memoria interna cu aplicatii inutile decat altii.
Problema cu bloatware-ul este deosebit de neplacuta in China, iar Comisia pentru Protectia Drepturilor Consumatorilor din Shanghai a decis ia masuri legale impotriva Oppo si Samsung, asa ca le-a dat in judecata.
Una dintre modalitatile prin care producatori ca Samsung si Oppo se diferentiaza de restul producatorilor Android, in afara de designul smartphone-ului, este prin caracteristicile software.
Poate ca Samsung si Oppo care au fost date in judecata aveau cele mai bune intentii atunci cand au creat aceste aplicatii pentru consumatori, dar in realitate multi consumatori se refera la aceste aplicatii ca fiind bloatware.
Cu toate acestea, se pare ca in China, clientii sunt atat de ghiftuiti cu aceste aplicatii preinstalate bloatware, incat Samsung si Oppo au fost date in judecata.
Potrivit procesului intentat in China, exista doua smartphone-uri care sunt vizate in mod special si care contin bloatware, si anume Oppo Find 7 si Samsung Galaxy Note 3, ambele fiind niste smartphone-uri despre care consumatorii sustin ca vin cu aplicatii care nu pot fi dezinstalate.
Potrivit Comisiei pentru Protectia Drepturilor Consumatorilor din Shanghai, China, s-a descoperit ca pe Oppo Find 7 exista 71 de aplicatii bloatware care nu pot fi dezinstalate, in timp ce pe Samsung Galaxy Note 3 exista 44 de asemenea aplicatii bloatware.
Un anume membru al Comisiei a sustinut ca in unele cazuri, aplicatiile chiar iti pot fura datele. De asemenea, comisia din China le-a cerut ambelor companii care au fost date in judecata sa precizeze mai clar in viitor care aplicatii pot sau nu pot fi inlaturate si sa ofere instructiuni in ceea ce priveste eliminarea lor.
Mai mult, companiile care au fost date in judecata in China vor trebui sa fie mai transparente cu privire la spatiul de stocare disponibil dupa ce aceste aplicatii bloatware sunt instalate. Atat Samsung cat si Oppo au la dispozitie doua saptamani pentru a-si alcatui apararea.