Bateriile litium-ion sunt folosite de obicei in electronicele de consum. Aceste acumulatoare sunt cunoscute pentru faptul ca pot lua foc atunci cand sunt avariate. Aceste incidente au ocazional consecinte grave, cum ar fi arsuri, incendii in locuinte si prabusiri de avioane.
Se lucreaza mult la bateriile care ne alimenteaza electronicele, cum ar fi smartphone-urile si laptopurile. In cea mai mare parte, litium-ion este cel mai folosit tip de acumulator, dar asta nu inseamna neaparat ca e cel mai bun.
Exista cateva probleme cu litium-ion, cum ar fi faptul ca isi pierde din capacitate de-a lungul timpului si ca poate exploda in anumite conditii.
Cu toate acestea, multumita muncii efectuate de cercetatorii de la Laboratorul National Oak Ridge si de la Universitatea Rockchester, se pare ca s-a reusit crearea unei baterii litium-ion care se va intari la impact.
Faptul ca se poate intari la impact inseamna ca se va putea impiedica atingerea electrozilor intre ei, acest lucru reducand sansele de explozie sau de luare foc.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu bateriile litium-ion, acestea au doi electrozi care sunt de obicei separati de o bucata subtire de plastic.
Electrozii trebuie sa fie tinuti separat, pentru ca acumulatorul ar putea loc foc daca acestia intra in contact. Evident, o bucata subtire de plastic nu este solutia ideala, tocmai de aceea bateriile litium-ion sunt de obicei manevrate cu mai multa grija.
Pentru ca acumulatoarele sa se intareasca la impact, cercetatorii au creat un material care a fost inspirat de oobleck (un material care se intareste la contact cu altceva).
Cercetatorii s-au gandit apoi ca acest concept de intarire la impact poate fi aplicat la baterii pentru ca acestea sa fie mai sigure. Pe baza testelor lor, a functionat.
Acum cercetatorii au de gand sa duca lucrurile mai departe, pentru a determina partea bateriei litium-ion stricate in urma unei caderi sa ramana solida, in timp ce restul acumulatorului continua sa functioneze.