Uneori ne mai cautam articolele pe Google ca sa vedem daca apar. Asa am procedat si pe 28 iulie. Am cautat stirea „Unde va aduce Google 200 de hotspot-uri WiFi gratuite pana in 2020” postata pe 27 iulie.
Am descoperit ca exact aceeasi stire, dar cu titlul usor schimbat, a fost postata de realitatea.md, la trei ore dupa ce a aparut pe dojotech.ro. Acelasi articol apare si pe news.yam.md, dar astia nu au furat nimic.
News.yam.md e doar un agregator de stiri din Republica Moldova care posteaza pasaje scurte ale articolelor site-urilor de stiri si care pune linkuri catre articolele complete de pe site-urile care le-au postat.
Agregatorul de stiri a postat un pasaj si din articolul de realitatea.md care a fost furat si copiat de aici cuvant cu cuvant. Bine ca am avut prezenta de spirit si am realizat capturile de ecran imediat.
Daca mai asteptam o vreme pana sa realizez capturile de ecran, pe Google ar fi aparut ca articolul de pe dojotech.ro si cel de pe realitatea.md au aparut in aceeasi zi, adica 27 iulie.
Nu acum 17 ore, respectiv 14 ore. Mai tarziu, nu se mai putea da seama care dintre ele a aparut primul. De fapt, se poate si acum – daca accesezi stirea furata de acea fituica si verifici ora postarii.
De obicei stirile de pe Dojotech sunt postate pana in ora 20, in timp ce stirea de realitatea.md care fost furata de aici a fost postata pe la ora 22.
Si noi ne inspiram din alte surse, dar niciodata nu am dat copy-paste (lucru care ia doar cateva secunde). Toate stirile au fost muncite, modificate si adaptate si deseori ne inspiram din cel putin doua surse pentru o stire.
Si mentionam sursele de unde ne inspiram. Daca ne inspiram de pe Reuters, mentionam Reuters. Daca ne inspiram de pe CNET, mentionam CNET – si tot asa. Banditii de la pubela realitatea.md inca nu stiu ca asa se procedeaza!