Spre deosebire de oameni care au stari emotionale, robotii sunt de obicei descrisi ca fiind reci si nepasatori si ca isi bazeaza actiunile si deciziile pe informatiile si datele pe care le au la dispozitie.
Cu toate acestea, printr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cardiff si MIT, aflam ca s-a descoperit ca robotii practic pot dezvolta partiniri, la fel ca oamenii.
Studiul a implicat niste cercetatori care au rulat un joc intr-un simulator, robotii putand alege sa doneze altor roboti din interiorul sau din afara grupului lor personal.
Acest lucru s-a bazat pe reputatie si, de asemenea, pe strategia de donare. Ceea ce cercetatorii au descoperit a fost ca, in timp, a existat o crestere a partinirii impotriva robotilor care nu erau parte din grupul interior.
Potrivit profesorului Roger Whitaker de la Universitatea Cardiff, „Simularile noastre arata ca partinirea este o forta puternica a naturii si, prin evolutie, poate fi cu usurinta stimulata in populatiile virtuale, in detrimentul altora. Protectia de la grupurile partinitoare poate duce neintentionat la indivizi care formeaza alte grupuri partinitoare, acest lucru ducand la o populatie ‘fracturata’. O astfel de partinire raspandita este greu de anulat”.
Acesta adauga: „Este posibil ca sistemele autonome cu abilitatea de a se identifica cu discriminarea si de a-i copia pe altii ar putea fi in viitor susceptibile la fenomenul partinirii pe care il vedem la populatia umana”.
Aceasta este o descoperire interesanta si ar putea fi in viitor cheia pentru dezvoltarea de solutii autonome mai corecte. La urma urmei, nu am vrea sa traim intr-o lume in care robotii ajung sa favorizeze alti roboti in ciuda dorintei creatorilor lor oameni. Ramane de vazut ce se va intampla in viitor.