2018 nu a inceput foarte bine pentru Intel din cauza vulnerabilitatilor Meltdown si Spectre care au fost descoperite in interiorul cipurilor sale. Intel a lucrat din greu pentru a repara cipurile existente si, de asemenea, a promis ca viitoarele cipuri nu vor avea vulnerabilitati.
Cu toate acestea, se pare ca asta nu e tot, avand in vedere ca Intel a anuntat mai multe initiative noi. Una dintre aceste initiative vine sub forma Accelerated Memory Scanning.
Prin acest lucru, compania de cipuri le va permite antivirusurilor sa profite de placile grafice integrate pentru a ajuta la intensificarea procesului de scanare malware. „Cu Accelerated Memory Scanning, scanarea malware este gestionata de procesorul grafic al Intel, permitand o scanare malware mai puternica, reducand in acelasi timp impactul asupra performantei si consumului de energie”.
Compania de cipuri sustine ca, pe baza testelor efectuate, utilizarea procesorului a scazut de la 20% pana la 2% prin utilizarea acestei noi caracteristici cu placa grafica pentru antivirus. Urmatoarea initiativa pentru antivirusuri este denumita Threat Detection Technology care, potrivit Intel, „combina telemetria de platforma cu algoritmii de invatare automata pentru a imbunatati detectarea amenintarilor avansate, reducand in acelasi timp pozitivele false si minimizand impactul asupra performantei”.
Intel pare sa se concentreze asupra modului in care aceste caracteristici nu afecteaza prea mult performanta procesorului (sau deloc). Aceste lucruri s-ar putea datora stirilor care spuneau ca solutia pentru vulnerabilitatile Meltdown si Spectre ar putea afecta performanta.
Speram ca aceste modificari pentru antivirusuri vor ajuta la imbunatatirea sigurantei cipurilor Intel in viitor si la prevenirea unor vulnerabilitati similare, insa doar timpul va spune daca aceste modificari au fost suficient de eficiente. Cert este, totusi, ca compania depune foarte multe eforturi pentru a rezolva problemele si vulnerabilitatile cipurilor sale si pentru a scapa de publicitatea negativa din presa.