Una dintre problemele legate de transportul alimentelor in diferite parti ale lumii este ca, in anumite cazuri, anumite tipuri de alimente trebuie pastrate la anumite temperaturi pentru a-si mentine prospetimea si pentru a preveni alterarea lor in timpul transportului, cum ar fi pestele, iar cercetatorii din Elvetia s-ar putea sa fi gasit o cale de a gestiona mai bine astfel de lucruri.
Acest lucru se datoreaza muncii cercetatorilor care a dus la crearea unor senzori super-subtiri care pot ajuta la monitorizarea temperaturii alimentelor, iar partea cea mai buna este ca aceste dispozitive sunt comestibile pentru oameni, ceea ce inseamna ca ingerarea acestora nu va dauna corpului oamenilor.
Acesti senzori super-subtiri si comestibili creati de cercetatori au o grosime de 16 micrometri si sunt mult mai subtiri decat un fir de par uman. De asemenea, acesti senzori super-subtiri sunt fabricati dintr-un polimer creat din porumb si amidon de cartofi, magneziu si dioxid de silicon si nitrura solubile in apa.
Potrivit conducatorului echipei de cercetare, Giovanni Salvatore, „Pentru pregatirea pentru transportul catre Europa, pestii din Japonia ar putea fi echipat cu senzori mici de temperatura care le permit sa fie monitorizati incontinuu pentru ca oamenii sa se asigure ca sunt pastrati la o temperatura suficient de mica”.
Pana acum, acesti senzori super-subtiri si comestibili necesita totusi energie printr-un cablu care este conectat la o micro-baterie, microprocesor si la un emitator. Cu toate acestea, cercetatorii cauta modalitati de alimentare a senzorului si la transmiterea datelor fara fir.
Din pacate, nu vom vedea acesti senzori super-subtiri de-ai cercetatorilor fiind folositi public prea curand, deoarece cercetatorul Salvatore observa ca crearea unor astfel de senzori este costisitoare si consuma mult timp. Dar cine stie? In viitor…