Intr-o camera de control de la o sectie de politie din Chicago, politistii scaneaza harti digitale pe niste ecrane mari pentru a vedea unde prezice softul predictiv ca va avea loc urmatoare crima.
Ceea ce este fascinant la filmul „Raport Special” din 2002 este ca, desi se presupune ca se bazeaza pe un viitor fictiv, multe lucruri prezentate in film incep sa devina realitate.
De fapt, pana intr-un anumit punct, se pare ca principala enigma a filmului, care este abilitatea de a prezice crime inainte ca acestea sa aiba loc, este deja folosita de politie in Chicago, Statele Unite, cu ajutorul unui soft predictiv.
Potrivit unei stiri de Reuters, se pare ca politia din Chicago a implementat folosirea unui soft predictiv pentru a ajuta la combaterea crimelor. Desi nu a oprit producerea crimelor, se pare ca softul predictiv din Chicago ajuta, pentru ca numarul de impuscaturi din Districtul 7 din ianuarie pana in iulie a scazut in acest an cu 39%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, numarul crimelor a scazut cu 33% la 34 (desi la nivel municipal cifrele practic au crescut cu 3% in Chicago). Softul este folosit pentru a determina cand si unde sa-i mobilizeze pe politisti, pe baza datelor socioeconomice, vreme, locatii de afaceri si asa mai departe.
Potrivit lui Jonathan Lewin, directorul Oficiului de Servicii Tehnice al Departamentului de Politie din Chicago, „Nu spunem ca putem prezice unde va avea loc urmatoare crima. Acestea sunt doar unelte. Acestea nu vor putea sa-i inlocuiasca pe politisti”.
Practic, daca politia din Chicago isi va administra resursele mai eficient cu ajutorul softului predictiv, politia ar putea impiedica crimele sa aiba loc in locuri in care este mai probabil sa aiba loc. Desi nu este chiar ca in filmul Raport Special, trebuie sa spunem ca nu este in intregime diferit.