Supercomputerele Sunway TaihuLight si Tianhe-2 ale Chinei si-au pastrat primele doua locuri in clasamentul TOP500. Acestea sunt urmate pe locul al treilea de un calculator elvetian. Pentru prima data in 20 de ani, Statele Unite a iesit din top trei, situandu-se pe locul al patrulea.
Organizatia TOP500 a inceput sa alcatuiasca clasamente cu cele mai puternice supercomputere din lume acum 24 de ani. In tot acel timp, Statele Unite a iesit din lista top trei cele mai puternice supercalculatoare doar o singura data.
Ultima lista bianuala a celor mai puternice supercomputere a fost acum lansata de organizatia TOP500. Aceasta marcheaza cea de-a doua oara in care SUA a iesit din top 3.
Lista top trei cele mai puternice supercalculatoare din lume este acum alcatuita din doua supercomputere din China si un supercalculator actualizat din Elvetia. In lista anterioara, supercalculatorul din Oak Ridge National Laboratory din Oak Ridge, Tennessee, SUA, a fost pe primul loc.
„Singura alta data cand s-a mai intamplat asta (cand Statele Unite a iesit din top 3) a fost in noiembrie 1996 cand trei supercomputere japoneze au capturat toate primele trei locuri”, a spus organizatia TOP500 intr-o declaratie.
Cu toate acestea, asta nu inseamna ca Statele Unite pierde batalia supercalculatoarelor in top. Lista Top 10 cele mai puternice supercalculatoare contine cinci supercomputere din Statele Unite, o cifra care este mai mare decat cea a oricarei alte tari.
Statele Unite are de asemenea 169 de supercalculatoare in top 500, iar China se afla pe locul al doilea cu 160 de supercomputere. Asadar, avand in vedere ca altii si-au intensificat eforturile in domeniul supercalculatoarelor, asta nu inseamna ca Statele Unite s-a culcat pe-o ureche.