Apa de mare trebuie sa fie tratata inainte de a putea fi consumata. Distilarea este o metoda care a fost de mult timp folosita pentru a trata apa de mare. Aceasta implica fierberea apei pana la aburi, iar apoi racirea vaporilor puri in camere de condensare.
Cu toate acestea, aceasta metoda necesita foarte multa energie, avand in vedere ca aproape jumatate din ceea ce intra merge doar pentru fierberea apei. Cercetatorii de la Rice University au venit cu o modalitate mai eficienta de a transforma apa de mare in apa de baut, si anume bazandu-se pe lumina Soarelui.
O echipa de cercetatori de la Center for Nanotechnology Enabled Water (NEWT) al Rice University a efectuat aceasta cercetare. Cercetatorii de la acel centru au dezvoltat distilare pe baza de membrana solara nanofotonica, sau tehnologia NESMO, in care cursurile de lichid fierbinte si rece sunt separate folosind o membrana subtire.
Procesul cu lumina solara este diferit de distilare, avand in vedere ca atrage vaporii de lichid de pe membrana din partea fierbinte, in timp ce strecoara sarea din lichid in acest proces. Acest lucru necesita mult mai putina energie decat distilarea, avand in vedere ca apa de mare nu are nevoie sa fie fiarta, trebuie doar sa fie fierbinte.
Cercetatorii au incercat sa impinga limitele eficientei acestui sistem cu lumina solara chiar mai mult prin folosirea de membrane disponibile comercial care au nanoparticule care pot converti lumina in caldura.
Acest lucru elimina nevoia de a avea o rezerva constanta de apa fierbinte. Este nevoie doar de lumina Soarelui. „Desalinizarea solara directa ar putea fi un pas important pentru unii dintre cei un miliard de oameni estimati care nu au acces la apa curata de baut”, au spus cercetatorii. Acestia au indicat ca aceasta metoda va reduce semnificativ nevoia de energie, in asa fel incat intregul sistem poate functiona cu doar cateva panouri solare.