Cand MediaTek a lansat primul procesor mobil cu 8 nuclee, compania Qualcomm a spus ca este doar o stratagema de promovare. Totusi, smartphone-urile cu procesor octo-core au devenit destul de populare si pana la urma a scos si Qualcomm niste procesoare cu 8 nuclee din traista.
Si ce sa vezi, dupa ce MediaTek a fost primul producator de procesoare mobile care a introdus primul procesor mobil octo-core, acum compania pregateste lansarea unui procesor deca-core denumit Helio X20. Acesta va fi succesorul procesorului Helio X10 (MT6795) care propulseaza smartphone-ul HTC One M9+ pentru Asia si cateva smartphone-uri chinezesti care urmeaza sa fie lansate.
Viitorul procesor cu 10 nuclee va ajunge pe dispozitive cel mai devreme la sfarsitul anului. Arhitectura procesorului Helio X20 pe 20nm consta in 3 clustere. Acestea constau in doua nuclee Cortex-A72 tactate la 2,5GHz, patru nuclee Cortex-A53 tactate la 2GHz si patru nuclee Cortex-A53 tactate la 1,4GHz.
Deci, sunt trei clustere si 10 nuclee in total. Faptul ca un procesor are 10 sau 8 nuclee nu este ceea ce pare. Ele vor functiona foarte rar in acelasi timp. De fapt, acest procesor cu 10 nuclee este format din 3 procesoare, adica din cele 3 clustere de deasupra.
Dupa cum se pare Helio X20 cu 10 nuclee este aproape la fel ca un Helio X10, numai ca cel dintai are doua nuclee Cortex-A72 in plus. Si acum vine intrebarea. Pot toate cele 10 nuclee sa ruleze simultan? Ne raspunde directorul general international, Finbarr Moynihan. Acesta ne spune ca se poate, dar soft-ul cipului intotdeauna va alege clusterul potrivit pentru fiecare sarcina pe care o executi pe telefon.
Mai sus am pomenit despre cele 3 clustere. Dupa cum observi, exista un cluster cu nuclee cu frecventa inalta, un cluster cu nuclee cu frecventa mijlocie si un cluster cu nuclee cu frecventa redusa.
Aplicatiile de tip email si messenger pot rula pe clusterul low-power, aplicatiile multimedia si jocurile ocazionale pe clusterul cu putere mijlocie, iar jocurile si aplicatiile pretentioase pot rula pe clusterul de mare putere. Destul de rar vor fi folosite toate cele 10 nuclee in acelasi timp, dar se poate, in limita constrangerilor termale ale dispozitivului.
Procesorul Helio X20 va integra un hub Cortex-M4 suplimentar pentru senzorii low-power si pentru redarea MP3 low-power. Mai mult, va dispune de procesoare dual pe 12 biti pentru camera, performanta grafica va fi imbunatatita iar consumul de energie va fi mai scazut. Procesorul Helio X20 va mai integra si un modem LTE Cat 6 mai rapid.
Vom afla in curand cat de bine se descurca Helio X20 cu clusterele, primele smartphone-uri cu acest procesor sunt asteptate sa soseasca cel mai devreme la inceputul anului 2016. Pana atunci MediaTek si producatorii de smartphone-uri au timp sa-l optimizeze.