Asteroizii care pot extermina specii intregi de pe Pamant nu se vor ciocni de planeta noastra prea curand. Conform astronomilor si oamenilor de stiinta, planeta nu va fi supusa unui astfel de risc vreme de 1000 de ani.
Pamantul nu va fi supus vreunui risc din partea asteroizilor ucigasi in urmatorii 1000 de ani, conform unui nou studiu. Cu toate acestea, acelasi studiu spune ca asteroizii mai mici ar putea reprezenta o amenintare credibila pentru planeta, potrivit unei stiri din partea Metro.
Noua cercetare e detaliata intr-o lucrare acceptata in Astrophysical Journal. Conform celor descoperite, corpul ceresc care prezinta cel mai ridicat risc de coliziune cu Pamantul e 1994 PC1 cu o latime de 1 kilometru.
Exista 0,000151% sanse ca va trece prin orbita Lunii, ceea ce reprezinta un risc de 10 ori mai mare decat in cazul altor asteroizi din studiu. Cercetatorii implicati in studiu au analizat orbitele a aproape 1000 de obiecte de langa Pamant, care erau mai mari de 1 kilometru si care pot extermina specii.
Pe parcursul urmatorilor 1000 de ani, cercetatorii nu au vazut niciun obiect cosmic de dimensiuni considerabile si care s-ar putea ciocni de Pamant. Desigur, nu se exclude total orice risc de coliziune, dar ne ofera ceva confort in ceea ce priveste asteroizi care pot extermina specii.
Acestia sunt mai cunoscuti ca fiind asteroizi ucigatori de planete, acestia fiind suficient de mari pentru a duce la exterminarea unor intregi specii de pe Pamant, cum s-a intamplat si in urma cu milioane de ani.
Asadar, riscul ca aceste obiecte cosmice sa se ciocneasca de Pamant a fost intotdeauna un subiect important in lumea astronomiei. Desi riscul ca obiectele cosmice care pot duce la exterminarea unor specii intregi in urmatorii 1000 de ani e unul redus, exista sanse mai mari ca omenirea se va confrunta cu asteroizi mai mici capabili sa distruga orase.