Astronomii au descoperit recent, pe o luna a unei anumite planete, substante chimice (precum fosforul) care reprezinta fundamentul vietii de pe Pamant. Acele substante chimice au fost descoperite pe Enceladus, un satelit natural al planetei Saturn.
Astronomii spun ca au detectat urme de fosfor in gheata de pe o luna a planetei Saturn, Enceladus. La sfarsitul lunii trecute, astronomii au declarat ca o coloana masiva si proeminenta de magma de pe Enceladus ar putea fi cheia cautarii vietii dincolo de Pamant.
Acum ca a fost descoperita cheia caramizilor vietii pe acea luna a Saturn, rezultatul pare sa fie promitator. Conform noilor stiri, substantele chimice au fost descoperite in gheata sarata si au fost recent eliberate in spatiu de acea coloana mentionata anterior.
Aceasta coloana a lansat material in spatiu din fisurile invelisului de gheata care inconjoara suprafata lunii Enceladus. Sub acel strat de gheata, ar putea exista chiar mai multe caramizi ale vietii.
Oamenii de stiinta implicati in noua cercetare au folosit date de la misiunea Cassini a agentiei spatiale NASA care a studiat in profunzime planeta Saturn intre anii 2004 si 2017.
In acel timp, misiunea a analizat si lunile planetei care sunt o multime. Un studiu despre descoperirea fosforului pe Enceladus poate fi gasit in revista stiintifica Science. Potrivit cercetatorilor, fosforul e o componenta importanta a intregii vieti de pe Pamant.
Asa ca e esential pentru crearea ADN-ului, a membranelor celulare si asa mai departe. Fara fosfor, viata asa cum o stim nu ar fi putut exista in niciun fel.
Ceea ce e si mai intrigant la aceasta descoperire e ca aceasta e prima data cand s-a descoperit fosfor (temelia vietii) sub gheata unui alt obiect cosmic in afara de planeta Terra. Descoperirea fosforului pe Enceladus, o luna a planetei Saturn, e o descoperirea uriasa.