Cercetatorii din Suedia au produs cea mai subtire foaie de metal din istorie (aur, in acest caz), cu grosime de 1 atom. Aceasta descoperire ar putea avea intrebuintari foarte importante.
Descris de revista Nature ca fiind „varul aurit al Grafenului”, Goldenul e o foaie de aur cu grosime de 1 atom creata de oamenii de stiinta de la Universitatea Linköping din Suedia.
Acesta are proprietati unice despre care cercetatorii cred ca ar putea pava calea pentru intrebuintari precum conversia dioxidului de carbon, producerea de hidrogen si comunicatii. Shun Kashiwaya, un cercetator de la Divizia pentru Design de Materiale a Universitatii Linköping, explica:
„Daca produceti un material foarte subtire, ceva extraordinar se intampla. Ca in cazul Grafenului, acelasi lucru se intampla si cu aurul. Dupa cum stiti, aurul e un metal. Dar daca are o grosime de 1 atom, aurul poate deveni in schimb un semiconductor”.
In trecut, incercarile de a crea foi de aur cu grosime de 1 atom au fost impiedicate de predilectia acestui metal de a se mototoli. Acum, crearea cu succes a Goldenului a fost obtinuta printr-o tehnica japoneza de fierarie veche de secole denumita „reactivul lui Murakami” care inlatura reziduurile de carbon.
Pentru aceasta sarcina, echipa a folosit un reactiv oxidant. Pentru a produce Goldenul, cercetatorii au folosit o baza de material in trei dimensiuni cu straturi din acel metal pretios puse ca intr-un sandvis intre titan si carbon.
A existat si un element de noroc pentru crearea Goldenului, dupa cum Lars Hultman, profesor de fizica pentru pelicula subtire de la acea universitate, recunoaste:
„Am creat materialul de baza cu intrebuintari complet diferite in minte. Am inceput cu o ceramica conductoare electric denumita carbid de siliciu de titan, siliciul fiind intre straturile subtiri.
Apoi, ideea a fost sa invelim materialul in aur pentru a face un contact. Dar cand noi am expus componenta la o temperatura inalta, stratul de siliciu a fost inlocuit de aur in interiorul materialului de baza”.
TechRadar