Cercetatorii de la Universitatea Monash au creat DishBrain, un cip AI care include si neuroni biologici. Cercetarea lor a fost finantata in Australia, printr-o bursa de 407.000 de dolari. DishBrain pe baza de neuroni biologici poate avea diverse intrebuintari.
Creierul uman e uimitor. Nu doar ca experimentele stiintifice dovedesc ca celulele creierului uman pot invata mai repede decat AI, dar unii oameni de stiinta folosesc acum neuroni biologici (celule cerebrale) pentru cipurile lor AI, facandu-le mai rapide si mai puternice ca oricand.
Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea Monash au creat ceea ce acestia numesc „DishBrain”, un cip AI semi-biologic care e pe baza de neuroni biologici, inclusiv neuroni umani.
DishBrain a fost exceptional de promitator, invatand sa joace o versiune a Pong in doar cinci minute. Aceste cipuri vor avansa in viitor, avand in vedere ca un proiect referitor la acest cip AI cu neuroni umani a primit o bursa de 407.000 de dolari de la o autoritate din Australia.
Acest lucru ar putea permite cercetatorilor sa creeze versiuni mai avansate ale lui DishBrain. Aceste cipuri de computer programabile nu doar ca folosesc puterea AI, dar se si contopesc cu procesul de procesare biologica a informatiilor al creierului uman.
E un pas care ar putea duce la o evolutie si mai mare decat daca cercetatorii s-ar baza exclusiv pe hardware pe baza de siliciu. Sau cel putin, asta cred o multime dintre cercetatorii implicati.
Daca aceasta cercetare se dovedeste a fi de succes, atunci ar putea deschide noi usi pentru cipuri de ultima ora care folosesc inteligenta artificiala.
De asemenea, DishBrain pe baza de neuroni biologici ar putea avea implicatii in diverse domenii, inclusiv robotica, planificare, automatizare avansata, descoperiri de noi medicamente si interfete creier-masina.