O supernova foarte indepartata de Pamant a cauzat timp de cateva minute daune imense stratului de ozon al planetei noastre. Acest lucru a fost detectat in luna octombrie a anului trecut. Cu toate acestea, supernova a fost prea departe de Pamant pentru a devasta stratul de ozonul pe termen lung.
In octombrie 2022, telescoapele au detectat un jet de inalta energie al unei supernove care a explodat la 1,9 miliarde de ani-lumina distanta de Pamant.
Aceasta eruptie de raze gama e considerata cel mai luminoasa din toate timpurile, iar acum cercetatorii spun ca aceasta a cauzat daune imense stratului de ozon al Pamantului timp de cateva minute dupa ce a lovit.
„Ozonul a fost partial epuizat – a fost distrus temporar”, a explicat pentru The New York Times Pietro Ubertini, un astronom de la Institutul National de Astrofizica din Roma.
Noua lucrare a cercetatorului asupra descoperirii astronomice a fost publicata in revista stiintifica Nature Communications. Potrivit lui Pietro Ubertini, daca supernova s-ar fi intamplat mai aproape de Pamant, aceasta ar fi putut cauza un eveniment catastrofal pentru planeta.
Simularile de supernove din Calea Lactee au aratat ca o eruptie de raze gama ar fi capabila sa elimine stratul de ozon timp de cativa ani, cauzand o extinctie raspandita, fara a mai mentiona daunele pe care le-ar putea cauza umanitatii ca intreg.
Cercetatorii spun ca e neobisnuit ca evenimentele cosmice atat de indepartate precum aceasta supernova sa cauzeze daune stratului de ozon al Pamantului si sa ne afecteze atmosfera.
Din fericire, aceasta supernova a fost atat de departe de Pamant incat daunele cauzate nu au durat si sunt mai mult o curiozitate stiintifica decat o problema indelungata cu care trebuie sa invatam sa ne confruntam.