Originea vietii de pe Pamant a fost intotdeauna un mister. Timp de multi ani, oamenii de stiinta au privit spre stele. Conform parerii lor initiale, caramizile vietii care au permis evolutia pe planeta noastra au provenit de la un asteroid, cometa sau meteorit.
Dar acum, unii oameni de stiinta cred ca adevaratele origini ale vietii de pe Pamant ar fi existat aici pe planeta tot timpul. O noua lucrare publicata in Science Advances, dar si un nou articol publicat in The Conversation, pun aceasta intrebare: „Ce-ar fi daca originea vietii pe planeta noastra a fost de fapt aici tot timpul?”
E o abordare interesanta pentru gasirea locului in care a inceput viata pe planeta noastra, iar cercetatorii implicati spun ca elementele, denumite volatile, care au facut viata posibila, ar fi putut exista pe Pamant de la inceput.
Aceste elemente volatile sunt carbonul, hidrogenul, azotul si un grup de elemente pe care cercetatorii le numesc calcogeni. Toate aceste elemente volatile, care includ si sulful, seleniul si teluriul, se evaporeaza mai devreme decat alte elemente.
Si intelegand cum au aparut acestea pe Pamant ne-ar permite sa intelegem si originea vietii pe Pamant. Una dintre cele mai prevalente teorii spune ca planeta s-a format mai intai din materiale cu cantitati reduse de elemente volatile.
Se credea faptul ca concentratiile mai ridicate de elemente volatile au inceput sa apara dupa ce corpurile cosmice (meteoriti, comete, asteroizi) bogate in elemente volatile au inceput sa loveasca suprafata planetei, permitandu-i sa se formeze complet.
Problema cu aceasta teorie e ca aceste obiecte bogate in elemente volatile au adus doar circa 0,5% din masa Pamantului. Astfel, majoritatea acestor elemente n-ar fi sosit pana dupa formarea nucleului planetei.
Noua cercetare, pe de alta parte, spune ca Pamantul a avut aceste elemente volatile singur si ca elementele esentiale vietii au fost aici de la inceput, in timpul celei mai timpurii formari a planetei.