O anumita tara lucreaza pentru a produce si lansa in spatiu un satelit din lemn. Pana acum, majoritatea acestor dispozitive lansate in spatiu au fost metalice.
Trimiterea unui satelit din lemn in spatiu s-ar putea sa nu para o idee grozava. La urma urmei, nu e posibil ca lemnul sa fie la fel de durabil ca metalul, nu-i asa?
Dar conform unui experiment condus de cercetatori la bordul Statiei Spatiale Internationale, lemnul e surprinzator de rezistent in spatiul cosmic.
Japonia si-a anuntat mai intai planurile de a produce un satelit din lemn in 2020. Rationamentul din spatele miscarii provine de la problema actuala cu deseurile spatiale si cu numarul de dispozitive care se lanseaza constant in spatiu.
Dar ceea ce urca e necesar si sa coboare si, din pacate, multe agentii pur si simplu nu-si dezafecteaza corect satelitii pentru o revenire in atmosfera Pamantului, ceea ce duce la parti metalice periculoase care circula pe cer.
Un satelit din lemn ar putea fi raspunsul, avand in vedere ca lemnul arde la intrarea in atmosfera. Asta inseamna mai putine deseuri care se prabusesc pe Pamant, reducand riscurile de a provoca rani oamenilor atunci cand deseurile cad in mod inevitabil pe planeta.
Desi sansele ca spatiul de pe orbita Pamantului sa se epuizeze nu sunt mari, expertii au avertizat in legatura cu problema deseurilor spatiale. Statia Spatiala Internationala a fost nevoita sa evite deseurile spatiale de cateva ori in ultimii ani.
Aceasta sarcina va deveni mai periculoasa pe masura ce si alte tari vor lansa statii spatiale si sateliti in spatiu. Noul satelit din lemn e construit ca parte a unui parteneriat dintre Agentia de Explorare Aerospatiala a Japoniei (JAXA) si un grup de cercetatori de la Universitatea din Kyoto.