Omenirea conduce evolutia pe Pamant. Cel putin asta indica un nou proiect care implica 287 de oameni de stiinta si 160 de orase din 26 de tari. Aceasta cercetare sugereaza ca, in ultimii mii de ani, omenirea nu doar ca a condus evolutia si directia asupra climatului Pamantului, dar a si condus directia asupra micii noastre planete.
Cercetatorii spun ca au dovezi pentru acest lucru. Studiul despre evolutie (publicat anul trecut) s-a focusat pe trifoiul alb, o planta nativa din Europa si Asia de vest, ca model.
Aceasta planta e acum gasita in orase din toata lumea. Cercetatorii au colectat peste 110.000 de mostre din acele orase de pe Pamant si au descoperit ca trifoiul dintr-un oras era mai similar cu cel gasit in alte orase din lume decat cu trifoiul din afara acelui oras, pe terenurile agricole din apropiere.
Aceasta similaritate, conform cercetatorilor, e un exemplu de evolutie adaptiva paralela, in care populatiile separate sunt modelate de o presiune similara pentru a dobandi trasaturi specifice.
Acest lucru arata cum oamenii si influenta pe are o au in aceasta lume din jurul lor modeleaza aceste trasaturi si conduc directia evolutiei pe Pamant mai accentuat decat fenomene naturale precum genetica populatiei si climatul.
E o descoperire intriganta despre evolutie, dar una care nu e foarte surprinzatoare. Lucrurile pe care le facem noi oamenii au un impact distinct pe Pamant, indiferent ca e vorba despre gazele cu efect de sera care duc la incalzirea globala, sau modul in care plante diferite cresc in orase comparativ cu cele de la tara.
Cu toate acestea, avand dovezi stiintifice asupra influentei importante a omenirii asupra planetei Pamant, acest lucru ne-ar permite sa identificam modalitati de a ne imbunatati influenta asupra evolutiei Pamantului.