Cercetatorii au descoperit cu Telescopul Spatial Hubble o exoplaneta in a carei atmosfera ar exista vapori. Diametrul acelei planete cu vapori e dublu fata de cel al Pamantului, dar e considerata de oamenii de stiinta ca fiind o exoplaneta mica.
Unul dintre marile subiecte in cercetarea exoplanetelor chiar acum nu e doar gasirea de exoplanete, ci si analizarea atmosferelor lor. Instrumente precum Telescopul Spatial James Webb sunt proiectate sa le permita cercetatorilor sa priveasca la lumina care vine de la stele indepartate si sa vada cum e filtrata pe masura ce trece prin planete.
Acest lucru permite cercetatorilor sa afle lucruri despre compozitia lor atmosferica. Dar oamenii de stiinta folosesc si telescoape mai vechi precum Telescopul Spatial Hubble pentru cercetari similare.
Telescopul Spatial Hubble a identificat recent vapori atmosferici in cazul unei exoplanete. Potrivit unei declaratii a cercetatorului Björn Benneke de la Universitatea din Montréal, Canada:
„Aceasta ar putea fi prima oara cand putem arata direct printr-o detectie atmosferica ca aceste planete cu atmosfere bogate in vapori pot exista in jurul altor stele. Acesta e un pas important pentru determinarea prevalentei si diversitatii atmosferelor pe planetele terestre”.
Planeta care a fost intitulata GJ 9827d e relativ mica dupa standardele exoplanetelor, avand dublul diametrului Pamantului, iar oamenii de stiinta se intreaba daca acea planeta are o atmosfera bogata in vapori. Conform unui alt cercetator de la Universitatea din Montréal, Pierre-Alexis Roy:
„Programul nostru de observare a fost proiectat specific cu scopul nu doar de a detecta moleculele in atmosfera planetei, dar si pentru a detecta vapori. Oricare dintre rezultate ar fi palpitant”.