Cercetatorii au descoperit recent cea mai veche piesa de arta Neanderthaliana, intr-o pestera din zona rurala a Frantei. Acele marcaje de pe peretii din acea pestera sunt vechi de aproximativ 57.000 de ani.
Acum peste 57.000 de ani in urma, un grup de Neanderthalieni din Paleolitic au stat intr-o pestera din zona rurala a Frantei si au creat o piesa de arta pe roca din interiorul pesterii.
Povestea pe care incercau sa o spuna e necunoscuta pentru cercetatori, dar descoperirea marcheaza cea mai veche piesa de arta Neanderthaliana pe care omenirea a descoperit-o vreodata.
Un nou studiu despre desenele Neanderthaliene din pestera a fost publicat in PLOS One si detaliaza mai multe despre gravurile aparute in acea pestera. Pestera in care cercetatorii au descoperit desenele se afla in zona rurala a Loire Valley, Franta.
Noul studiu al cercetatorilor a analizat desenele si le-a comparat cu altele gasite in lume. Nu doar ca cercetatorii au determinat ca au fost facute de mainile omului, dar acestia au folosit straturi de sedimente pentru a determina ca deschiderea pesterii a fost ingropata timp de cel putin 57.000 de ani si cu pana la 75.000 de ani in urma.
Asta a fost inainte ca Homo sapiens sa ajunga in acea parte a Europei, conform cercetatorilor. Aceasta descoperire, precum si uneltele Neanderthaliene distinctive gasite in pestera identifica arta ca fiind Neanderthaliana.
Acest tip de dovada nu doar ca e intriganta pentru ca prezinta cea mai veche piesa de arta a acestor oameni, dar si contribuie la combaterea stereotipurilor ca oamenii din Neanderthal era limitati si incuiati.
Aceasta piesa de arta complexa Neanderthaliana din pestera cu siguranta avea un scop, dar e dificil pentru cercetatori sa determine exact care a fost scopul sau ce poveste incercau acestia sa spuna.