In 1901, oamenii au descoperit un dispozitiv grecesc care poate fi considerat primul computer si care ii uimeste chiar si astazi pe oamenii de stiinta. Acest dispozitiv grecesc vechi de 2000 de ani e un calendar astronomic.
Un uimitor computer complex de acum peste 2000 de ani i-a uimit pe cercetatori de la descoperirea sa de acum peste 120 de ani. Computerul – care a fost denumit „primul computer” – e ceea ce se numeste mecanism Antikythera.
Dispozitivul grecesc e practic un calendar astronomic care a fost descoperit intr-o epava greceasca in 1901. Calendarul e un instrument de masurare a timpului cu ace, conform cercetatorilor.
Acesta utilizeaza un sistem care tine evidenta timpului celest al Soarelui, al Lunii si chiar al planetelor. Pentru ca tine evidenta Lunii, acest instrument functioneaza si ca un calendar, evidentiind fazele Lunii si chiar si timpii eclipselor.
E o tehnologie veche, complexa si care ii stupefiaza chiar si in ziua de azi pe cercetatori. Asta pentru ca, desi un ceas ar putea parea ceva simplu, mecanismele folosite in acest prim computer erau inaintea vremurilor sale.
De fapt, acestea sunt mai sofisticate decat orice alt instrument pe care l-am descoperit in ultimii 1000 de ani. Din pacate, dispozitivul e alcatuit acum din 82 de fragmente separate si doar o treime din structura originala e ramasa.
Materialele includ 30 de rotite din bronz corodate, ceea ce inseamna ca e imposibil de vazut dispozitivul in actiune. Cu toate acestea, e dificil sa nu fim impresionati de ceea ce au fost in stare acei pioneri timpurii ai tehnologiei, mai ales ca acele vremuri erau atat de in urma din punct de vedere tehnic.
Pentru a obtine o privire mai clara asupra dispozitivului grecesc vechi de 2000 de ani, expertii de la Universitatea din Londra au utilizat un sistem de modelare in trei dimensiuni pentru a rezolva misterul despre modul de functionare a dispozitivului grecesc.