Invitro, o companie medicala de varf, a anuntat definitivarea cu succes a primei etape a unui experiment in care s-a imprimat 3D tesut viu in spatiu. Si nu Statele Unite au fost prima tara care a reusit asta.
Pe 3 decembrie anul acesta, imprimanta 3D Organaut a fost adusa pe Statia Spatiala Internationala la bordul unei nave spatiale Soyuz MS-11 cu echipaj uman la bord. Pentru prima data in spatiu, cercetatorul Oleg Kononenko a imprimat tesut viu uman, folosind o imprimanta din Rusia.
Imprimarea 3D a fost utilizata in industria medicala inainte. Tehnologia a fost folosita pentru a imprima cartilaje si implanturi de craniu. Acum, se pare ca cercetatorul Oleg Kononenko din Rusia a reusit sa imprime tesut viu in spatiu.
Dar interesant este faptul ca Oleg Kononenko din Rusia nu este doar cercetator, ci si astronaut, iar imprimarea 3D de tesut viu a avut loc in spatiu. Folosind o imprimanta creata de compania medicala Invitro, Oleg Kononenko din Rusia a imprimat cu succes tesut viu cartilaginos uman, dar si o glanda tiroida.
Asa cum am spus, imprimarea 3D de cartilaj uman a avut loc si in trecut, dar scopul noului experiment este de a vedea daca microgravitatia in spatiu poate afecta dezvoltarea tesuturilor si organelor vii, mai ales daca exista planuri pentru calatoritul oamenilor in spatiu in viitor.
Si daca planuim sa ne mutam intr-o zi pe Marte. Acest experiment al Rusiei trebuia initial sa inceapa in octombrie. Dar, din pacate, nava spatiala Soyuz MS-10 care transporta imprimanta 3D a esuat, ceea ce a fortat echipajul din Rusia sa abandoneze misiunea.
Astronautii din Rusia de la bord au reusit sa scape teferi din incident, dar din pacate imprimanta 3D s-a stricat. Se asteapta ca NASA va incepe propriile experimente de imprimare de tesut viu in spatiu incepand cu 2019. Dar se pare ca putem spune ca Rusia a fost prima.