Exista oameni a caror functie cardiaca nu functioneaza bine sau in parametri normali, iar in cazul unora dintre acesti oameni ar fi necesar de obicei un transplant de inima, ceea ce e mai greu. Vestea buna e ca cercetatorii de la Universitatea Osaka din Japonia au dezvoltat o solutie alternativa la transplanturile de inima.
Cercetatorii din Japonia au realizat cu succes primul lor transplant de celule musculare cardiace cultivate in laborator (solutie alternativa), intr-o miscare care ar putea reduce semnificativ nevoia de transplanturi de inima.
Pentru a creste celulele musculare cardiace, cercetatorii de la Universitatea Osaka din Japonia au folosit prima data celule stem adulte si le-au reprogramat inapoi in starea lor embrionara.
Din acest moment, cercetatorii din Japonia au reusit sa modifice celulele pentru a capata orice forma si-au dorit (in acest caz celule musculare cardiace). Acestea au fost apoi plasate pe foi mici, degradabile si care au fost folosite pentru a acoperi zonele deteriorate ale inimii pacientului.
Pacientul din Japonia care a primit transplantul sufera de cardiomiopatie ischemica, ceea ce inseamna ca organul cardiac avea dificultati de functionare. In unele cazuri, aceasta afectiune necesita un transplant de inima, dar cercetatorii spera ca noile celule musculare cardiace vor secreta o proteina care va ajuta la regenerare, imbunatatind astfel functia generala a organului.
Pacientul din Japonia – primul din 10 pe parcursul acestui studiu de trei ani – se recupereaza acum la spital si va fi monitorizat timp de un an. Daca va avea succes pe termen lung, procedura din Japonia ar putea deveni o alternativa viabila la transplanturile de inima, deoarece crearea acestor celule musculare cardiace este mult mai usoara decat gasirea de inimi donatoare potrivite si sunt mult mai putin susceptibile sa fie respinse de sistemul imunitar al beneficiarului.