Neuroni artificiali care se comporta precum cei reali au fost inventati de cercetatori de la mai multe universitati. Acesti neuroni artificiali sunt o premiera si se pot dovedi utili pentru sanatatea oamenilor.
Desi corpurile noastre sunt perfect capabile sa se vindece, exista anumite lucruri din care pur si simplu nu ne putem recupera. Cu toate acestea, pe masura ce tehnologia medicala progreseaza, anumite parti ale corpului nostru ar putea fi inlocuite cu creatii artificiale.
De exemplu, ochii – putem introduce lentile de contact pentru a ne imbunatati vederea. Acestea fiind spuse, ce-ar fi sa se poata reusi acelasi lucru si pentru celulele creierului?
Asta au incercat cercetatori de la mai multe universitati. Acestia au creat ceea ce poate fi primul neuron artificial din lume pe un cip care s-ar putea comporta ca o celula neuronala reala.
Prin crearea neuronilor artificiali, s-ar putea inlocui cei reali in cazul in cazul in care acestia nu mai functioneaza cum trebuie, cum ar fi din cauza leziunilor maduvei spinarii.
De asemenea, acesti neuroni creati de cercetatori pot fi folositi pentru depasirea insuficientei cardiace (in acest caz celulele neuronale de la baza creierului nu raspund cum trebuie la feedbackul creierului, impiedicand astfel organul cardiac sa functioneze la capacitate buna).
Potrivit profesorului Alain Nogaret: „De exemplu, dezvoltam stimulatoare cardiace inteligence care nu vor stimula doar organul cardiac sa functioneze la capacitate buna, dar si vor folosi acesti neuroni artificiali pentru a raspunde in timp real la cerintele organului cardiac – acest lucru intamplandu-se in mod firesc intr-un organ cardiac sanatos. Alte intrebuintari posibile ale neuronilor artificiali ai cercetatorilor ar putea fi tratamentul afectiunilor precum Alzheimer si bolile degenerative neuronale”. Ce parere ai despre asta? Ai accepta sa ai asa ceva in creier?