O anumita companie a dezvoltat o noua tehnologie (non-invaziva) de monitorizare a evolutiei sclerozei multiple la pacienti si de monitorizare a eficientei medicamentelor pentru aceasta boala.
Momentan, nu exista teste specifice care sa poata detecta scleroza multipla, o boala neurologica. In schimb, pentru a diagnostica aceasta boala la pacienti, este necesara o serie de teste pentru a exclude alte boli posibile, teste cum ar fi un RMN si, in unele cazuri, o patrundere spinala (care poate fi un proces deranjant).
Cu toate acestea, datorita progreselor inregistrate in tehnologie, o companie denumita C. Light Technologies crede ca poate veni cu un mod mai putin invaziv de a monitoriza evolutia sclerozei multiple si de a monitoriza eficacitatea medicamentelor, iar asta printr-o tehnologie de urmarire a ochilor care se bazeaza pe tehnologia AI si pe invatare automata.
Pacientii banuiti de scleroza multipla trebuie doar sa-si fixeze ochii pe o tinta, in timp ce ochii sunt inregistrati video. Tehnologia companiei observa retina si poate detecta miscarea cu o sutime din grosimea unui fir de par uman.
Asta spre deosebire de sistemele actuale de urmarire a ochilor care observa doar miscarea pupilei. Cea mai buna parte a noului proces este ca nu este necesara dilatarea pupilei si nu este nevoie de solutii de pus in ochi, asa ca pacientii care banuiesc ca au scleroza multipla pot merge la o clinica pentru testare si sa plece apoi, ceea ce nu ar fi fost posibil daca pacientii aveau pupilele dilatate.
Nu e clar cat de exact este sistemul companiei cand vine vorba despre monitorizarea sclerozei multiple, dar compania intentioneaza sa extinda aceasta tehnologie AI non-invaziva.
Compania spera ca, in viitor, tehnologia AI non-invaziva care urmareste ochii sa poata fi folosita pentru a monitoriza boli precum Alzheimer, Parkinson sau scleroza laterala amiotrofica, printre altele.