fbpx

La ce va fi folosita camera cat un fir de nisip

La ce va fi folosita camera cat un fir de nisip

A aparut o noua camera extrem de mica, una care are dimensiunea unui fir de nisip si care a intrat in Cartea Recordurilor. Este vorba despre OmniVision OV6948. Poate ca rezolutia sa este scazuta, dar camera este suficient de buna pentru scopul caruia ii este destinat.

OmniVision OV6948 va fi folosita in domeniul medical, de catre chirurgi. Anterior, chirurgii trebuiau sa opereze orbeste sau sa foloseasca dispozitive cu rezolutii mult mai mici.

Camerele vin in toate formele si dimensiunile, unele fiind uriase si voluminoase si pot captura imagini la rezolutie inalta, in timp ce altele sunt mici si pot incapea in smartphone-uri.

CITESTE SI:  Armata Statelor Unite dezvolta un exoschelet pentru a-i invata pe soldati sa traga cu arma

Mai exista camere si mai mici care pot fi folosite in scopuri medicale, cum ar fi cea OmniVision OV6948. Aceasta din urma este una speciala si uimitoare din punct de vedere tehnic pentru ca are dimensiunea unui fir de nisip.

OV6948 are dimensiunile de 0,575 x 0,575 x 0,232mm si este capabila sa produca o imagine color de 40.000 de pixeli cu cipul sau RGB Bayer. In ceea ce priveste modul in care ar putea fi folosita, in mod clar aceasta nu e destinata fotografiilor de tip agrement sau de tip smartphone.

CITESTE SI:  Xiaomi ar putea lansa un smartphone de gaming

E destinata utilizarii medicale. Asta datorita dimensiunilor sale. Camera mica cat un fir de nisip poate fi montata pe instrumente chirurgicale introduse in corp pentru operatii.

Anterior, anumite operatii necesitau ca chirurgul sa actioneze orbeste si sa se bazeze pe ceea ce i s-a predat si pe experienta personala. Cu toate acestea, cu aceasta camera mica cat un fir de nisip, chirurgii vor putea observa mai bine cum actioneaza ei in operatii.

CITESTE SI:  Cat de eficiente sunt bandajele electrice care vindeca ranile

Dimensiunea acestei camere cat un fir de nisip si consumul sau redus de energie vor duce la mai putina caldura generata in operatie, ceea ce inseamna ca pacientul va simti un disconfort mai mic, ceea ce ar permite chirurgului sa-si aloce timp si sa nu se grabeasca cu operatia.