Persoanele de obicei sunt stangace sau dreptace (desi exista unii oameni care sunt ambidextri). Cu toate acestea, intrebarea e: ce determina ca o persoana sa fie stangace sau dreptace?
Potrivit unor cercetatori care au efectuat un studiu, pentru prima data, acestia au reusit sa identifice genele care determina ca o persoana sa fie stangace. Asta conform unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Oxford care si-au publicat descoperirile in revista Brain.
Anterior, a existat o cercetare efectuata pe gemeni care indicau ca genele au jucat un rol in aceasta privinta, dar acum noul studiu pare sa fie mai concret.
De fapt, studiul cercetatorilor pare sa indice faptul ca aceste gene ar putea duce la o structura diferita a creierului la persoanele care sunt stangace, iar acestea ar putea avea abilitati verbale mai bune decat persoanele dreptace.
Cercetatorii au izolat patru regiuni genetice in ADN care sunt asociate cu persoanele stangace, iar trei dintre acele regiuni au fost legate de proteine care influenteaza structura creierului si dezvoltarea lui.
De asemenea, cercetatorii de la Universitatea din Oxford au analizat imagistica creierului de la aproximativ 10.000 de oameni si au descoperit ca diferentele genetice au fost legate de suprafata de materie alba care se conecteaza la parti ale creierului care sunt asociate de limbaj.
Potrivit unuia dintre cercetatori, Akira Wiberg, „Acest lucru ridica posibilitatea intriganta pentru cercetarile viitoare ca persoanele stangace ar putea avea un avantaj cand vine vorba indeplinirea sarcinilor verbale, dar trebuie amintit ca aceste diferente au fost vazute ca medii pentru un numar foarte mare de oameni si nu toti oamenii stangaci vor fi similari”. Acest studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Oxford e destul de interesant.
Sursa imagine: Flickr.com