Nu este o surpriza faptul ca parintii de astazi sunt foarte ingrijorati in legatura cu perioada de timp pe care adolescentii o petrec in fata ecranului.
Dar in ziua de azi nu este ceva neobisnuit sa vedem unii parinti care folosesc smartphone-uri sau tablete pentru a-si tine odraslele linistite si ocupate.
Mai tarziu s-a indicat ca perioadele lungi de timp in fata ecranului sunt daunatoare pentru acestia si ca poate schimba structura fizica a creierului.
Cu toate acestea, dupa cum se pare, s-ar putea sa nu fie cazul. Intr-un studiu realizat de Universitatea Oxford si publicat in Nature Human Behaviour, s-a descoperit ca studiile care indicau ca timpul petrecut in fata ecranului este daunator pentru cei tineri ar putea fi gresite.
De asemenea, s-a spus ca nu exista aproape niciun efect negativ asupra sanatatii psihologice petrecand mult timp in fata ecranului. Intr-o scriere a studiului in American Scientific, autoarea Lydia Denworth a spus: „Folosirea tehnologiei inclina acul la mai putin de o jumatate de procent de la starea emotionala potrivita. Pentru context, consumul de cartofi este asociat cu aproape acelasi efect, iar purtarea ochelarilor are un impact mai negativ asupra sanatatii mentale a adolescentilor”.
Cu toate acestea, asta nu inseamna ca parintii ar trebui sa-i lase nonstop pe ecranele smartphone si pe tableta. Studiul arata in principal ca timpul petrecut in fata ecranului nu este la fel de daunator pentru sanatatea lor psihologica asa cum se credea anterior.
Dar, in acelasi timp, sa-i lase sa devina obsedati sau dependenti are un impact negativ asupra vietii lor sociale si asupra educatiei. Asa ca nu este o idee buna.
Din fericire, companii precum Apple si Google au pus in aplicare anumite masuri care ii ajuta pe parinti sa controleze mai bine cat de mult timp petrec adolescentii pe ecranele dispozitivelor mobile.