Este mai probabil ca oamenilor (astronautilor, mai precis) care petrec un timp prelungit in spatiu sa le fie afectata sanatatea din cauza trairii in microgravitatie, in spatiu. Dar de ce?
Oamenii de stiinta cred ca au un raspuns. Acesti oameni de stiinta au publicat o serie de cercetari care indica faptul ca mitocondriile, „centralele” producatoare de energie ale celulelor, pot avea un rol cheie.
Cobaii cu afectiuni ale ficatului din studii au avut adesea disfunctii mitocondriale, in timp ce un astronaut, Scott Kelly, s-ar putea sa se fi confruntat cu modificari ale sistemului imunitar la bordul Statiei Spatiale Internationale in 2015, ca urmare a unor afectiuni mitocondriale.
Probele de la mai multi astronauti au sustinut, de asemenea, afirmatiile ca activitatea mitocondriala a astronautilor s-a modificat in timp ce se aflau in spatiu, iar sanatatea le-a fost afectata.
Potentiala descoperire despre sanatatea astronautilor a aparut partial datorita unei platforme open source a agentiei spatiale americane. Instrumentul colecteaza cantitati masive de date de biologie spatiala din intreaga lume, inclusiv informatii despre celule, precum si ADN, ARN si proteine.
Descoperirile consolideaza ingrijorarea ca astronautii s-ar putea confrunta cu afectiuni de sanatate in viitor, in special cei care vor calatori in spatiu catre Luna si Marte.
Cu toate acestea, aceasta descoperire poate fi si cruciala pentru depasirea acestor afectiuni de sanatate in spatiu. Autorul principal al studiului, Afshin Beheshti, a declarat ca acest lucru ar putea duce la contramasuri si medicamente care sa mentina sanatatea celor care petrec perioade lungi de timp in spatiu.
Ar putea deveni sigur pentru sanatate sa petreci ca astronaut luni de zile in spatiu pe orbita sau in calatorii spatiale indepartate, doar ca vor fi necesare masuri de precautie pana la revenirea in siguranta relativa a planetei Pamant.