Dispozitivele fitness de urmarire a conditiei fizice sunt grozave. Asta pentru ca iti permit sa afli cat de mult ai alergat si cat de multe calorii (valoarea energetica a unui produs alimentar) ai ars.
Dar se pare ca ar trebuie sa tratezi cu precautie acele informatii despre caloriile arse. Asta pentru ca, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Aberystwyth, niste teste efectuate cu mai multe dispozitive fitness au dezvaluit ca majoritatea dintre ele exagereaza numarul caloric eliminat, cu cel mult 50%.
Asta inseamna ca, daca intentionezi sa folosesti aceste dispozitive fitness pentru a masura caloriile arse, probabil ca ar trebui sa te opresti, pentru ca acestea de multe ori exagereaza.
Cu aceste dispozitive fitness, utilizatorii supraestimeaza numarul caloric ars, ceea ce poate influenta in mod gresit ce mancaruri aleg sa consume.
De asemenea, se pare ca aceste supraestimari variaza de la activitate la activitate. De exemplu, unul dintre dispozitivele fitness testate, Fitbit Charge 2, a subestimat caloriile arse cu circa 4% pe alergare, ceea ce presupunem ca e acceptabil.
Cu toate acestea, in timpul mersului, s-a estimat ca s-a supraestimat cu 50% caloriile eliminate ceea ce poate fi un pericol daca urmezi un regim caloric strict.
Vorbind pentru BBC X-Ray, Dr. Thatcher a spus: „Daca doresti sa cunosti numarul exact de calorii arse in timpul unei de exercitii fizice, atunci nu conteaza ce dispozitiv fitness folosesti, dar trebuie sa interpretezi datele cu atentie”.
Cu toate acestea, daca folosesti un dispozitiv fitness doar pentru a te motiva si pentru a-ti masura progresul, atunci nu ar trebui sa fie o problema prea mare supraestimarea caloriilor arse, daca interpretezi datele cu atentie. In rest, ar trebui sa folosesti astfel de electronice cu grija. Sunt totusi utile, dar ar trebui sa le folositi cu ceva prudenta.