fbpx

De ce acesti obiectivi sunt mai buni ca ochii umani

De ce acesti obiectivi sunt mai buni ca ochii umani

O noua descoperire ar putea revolutiona in curand designul aproape tuturor instrumentelor optice utilizate in ziua de azi, inclusiv camere, ochelari si telescoape. Cercetatorii de la Harvard au creat un nou obiectiv care functioneaza ca ochii umani, dar sunt mai buni.

Modul in care ochii umani functioneaza e incredibil. Acestia se pot focaliza si defocaliza la viteze incredibile asupra lucrurilor, ceva de care majoritatea obiectivilor de camere nu par sa fie capabili.

CITESTE SI:  Cum iti afecteaza dependenta de smartphone corpul. Simptomele fiziologice

Cel putin pana acum. Datorita eforturilor cercetatorilor de la Harvard, s-a reusit crearea unui set de obiectivi electronici care ar putea fi mai buni decat ochii umani.

Asta pentru ca, spre deosebire de designul actual al obiectivilor de camera care tind sa fie voluminosi din cauza designului, cei noi ai cercetatorilor Harvard au un design mai compact.

Acestia se pot refocaliza in timp real datorita utilizarii unui muschi artificial si pot chiar compensa anumite afectiuni medicale umane, cum ar fi astigmatismul si schimbarea imaginii – care pentru unii oameni au dus la vedere incetosata.

CITESTE SI:  Apare online posibila carcasa a lui Galaxy Note 5

Potrivit lui Alan She, autor al lucrarii cercetatorilor Harvard: “Aceasta cercetare combina descoperiri in tehnologia muschilor artificiali cu tehnologia meta-obiectivilor pentru a crea unul reglabil care isi poate schimba focalizarea in timp real, la fel ca ochii umani. Mergem cu un pas mai departe pentru a construi capacitatea de a corecta dinamic erorile, cum ar fi astigmatismul si schimbarea imaginii, lucruri de care ochii umani nu sunt capabili”.

CITESTE SI:  VIDEO: Cum iti testeaza o aplicatie anemia cu o fotografie

Acestea fiind spuse, probabil va fi nevoie sa treaca ceva vreme pana ce vom vedea acesti obiectivi – ai cercetatorilor de la Harvard – disponibili comercial. Asa ca inca nu te entuziasma prea tare la ideea ca vei putea avea ochi bionici.