Au fost efectuate multe studii de catre cercetatori cu privire la cum poate fi oferit robotilor si oamenilor purtatori de proteze (pentru picioare, de exemplu) simtul atingerii. Acum cercetatorii de la ETH Zurich par ca progreseaza in acest sens.
Ideea din spatele protezelor e ca le permit celor cu amputatii sa isi traiasca viata normal. De exemplu, unui om fara un picior i-ar fi dificil sa mearga, dar un membru protetic ii va usura viata.
Cu toate acestea, dezavantajul protezelor normale e ca acestea nu se vor simti niciodata ca un picior real. De asemenea, acesti oameni se confrunta uneori cu disconfortul care vine din partea corpului care nu mai e acolo.
Cu toate acestea, multumita muncii cercetatorilor de la ETH Zurich – care au publicat un studiu in Nature Medicine – s-a reusit modificarea unei proteze cu noi senzori si electrozi care le vor permite acestor oameni sa-si simta picioarele si genunchii.
Proteza pe care o folosesc cercetatorii este piciorul protetic Ossur care vine deja cu un microprocesor si cu un senzor de unghi. Apoi, cercetatorii au modificat un element integrand 7 senzori in piciorul protetic care sunt folositi pentru a transmite semnale.
Toate acele informatii vor fi trimise catre un implant aflat in nervul tibial al pacientului, implant care permite creierului sa interpreteze semnalele.
Asta inseamna ca purtatorul va crede ca simte genunchiul si piciorul. Se spune ca acest lucru va contribui la cresterea increderii purtatorului atunci cand foloseste proteza cercetatorilor si va permite ducerea unei vieti mai putin obositoare, fata de cea pe care o ofera membrele protetice traditionale.
S-a spus anterior ca noile proteze nu sunt disponibile pentru cumparare, dar cercetatorii spera ca, odata cu cercetarea si testarea suplimentare, vor putea aduce dispozitivele pe piata in viitorul apropiat.