Ne imaginam ca punerea unui membru protetic pentru prima data poate fi destul de derutanta. Acest lucru inseamna ca pacientii tind sa aiba nevoie de timp pentru a se obisnui cu acesta, pentru a se plimba cu acesta si sa alerge.
Cu toate acestea, se pare ca cercetatorii cred ca folosind AI (inteligenta artificiala) pentru a regla membrele protetice ale pacientilor, s-ar putea accelera procesul de recuperare.
Intr-o lucrare publicata in revista IEEE Transactions on Cybernetics, aflam ca cercetatorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord si de la Universitatea din California de Nord au vorbit despre un sistem care poate aplica „invatarea prin consolidare” atunci cand regleaza un membru protetic, cum ar fi un genunchi robotic.
Ceea ce se intampla este ca AI va tine cont de diferitele aspecte ale membrelor pacientilor, cum ar fi de cat de rigida este articulatia sau de gama de miscari verticale permise intr-un membru si, ca atare, va regla membrele protetice ale pacientilor in consecinta.
Asta ar trebui sa permita purtatorului de membru protetic sa aiba o experienta mai confortabila. In unele teste, sistemul a reusit sa ajute pacientii sa mearga normal pe un teren in doar 10 minute.
Cu toate acestea, dezavantajul sistemului in starea sa actuala este acela ca nu stie daca modificarile si ajustarile pe care le efectueaza sunt mai bune pentru pacientii care le poarta.
Potrivit coautoarei lucrarii si profesoarei de inginerie biomedicala de la Universitatea de Stat din California si de la Universitatea din California de Nord, Helen Huang: „Daca se doreste ca sistemul sa fie relevant din punct de vedere clinic, exista multi pasi care trebuie sa fie efectuati inainte ca acest lucru sa se intample”. Aceasta mai spune ca: „Pana acum sistemul arata ca este posibil si este foarte palpitant”.