Anul trecut, un cercetator din China format la Stanford a uluit lumea cand a dezvaluit ca a creat primii bebelusi cu gene editate folosind instrumentul CRISPR/Cas9.
Acum, cercetatorul He Jiankui din China si doi dintre asociatii sai care au lucrat la acest proiect de editare a genelor bebelusilor au fost condamnati la inchisoare in urma unui proces secret din China.
Echipa a fost condamnata la inchisoare pentru practica medicala ilegala pe bebelusi si pentru editarea genelor embrionului uman, conform agentiei de stiri Xinhua din China.
De asemenea, cercetatorul va plati o amenda echivalenta de 429.000 de dolari si i se va interzice pe viata sa practice medicina de reproducere, pe langa faptul ca a fost condamnat la 3 ani de inchisoare.
Colegii cercetatorului, Zhang Renli si Qin Jinzhou, vor primi 2 ani, respectiv 18 luni de inchisoare, pe langa amenzi si interdictii. Exista in total zece autori pe lucrarile stiintifice lansate de echipa, dar nu este inca clar daca si acestia vor fi penalizati.
O mare parte dintre informatiile despre proces pot fi verificate doar prin intermediul surselor din China. Conform hotararii judecatoresti, cercetatorul si colegii lui au conspirat in 2016 pentru a edita gena CCR5 intr-un mod care ar fi oferit bebelusilor rezistenta la virusul HIV.
Echipa din China a asistat in cazul mai multor cupluri infectate cu HIV, relateaza Xinhua. Dupa editarea embrionilor, acestia au fost implantati in doua femei care in cele din urma au nascut 3 bebelusi cu genele editate.
Pentru prima data, procesul marcheaza faptul ca autoritatile din China au recunoscut prezenta unui al treilea bebelus cu genele editate. Curtea de Justitie a mentionat ca tehnica de editare a genelor bebelusilor nu a fost verificata pentru siguranta si eficienta si ca cercetatorul si colegii lui au oferit documente false pentru a convinge pacientele si medicii sa coopereze.
Echipa de cercetatori din China a spus pacientelor ca totul are legatura cu un studiu pentru un vaccin impotriva SIDA, nu cu editari de gene ale bebelusilor. Expertii au catalogat actiunile cercetatorilor drept inconstiente, imorale si lipsite de etica.