Daca esti nevazator, gasirea drumului pe unde trebuie sa mergi poate fi o provocare. In viitor, totusi, ar trebui sa porti doar o casca AR pentru a „vedea”.
Ati crede ca tehnologii precum AR si VR nu pot fi folosite de cei nevazatori. Cu toate acestea, se pare ca cercetatorii de la Caltech dovedesc contrariul cu AR.
Acestia folosesc AR (realitatea augmentata), o casca precum Microsoft HoloLens si software pentru ca cei nevazatori sa „vada”. Cum functioneaza asta?
Intr-un fel, AR functioneaza similar cu unele aplicatii pentru nevazatori pe care le-am vazut in trecut care foloseau camera unui smartphone pentru a identifica obiecte si pentru a spune cu voce tare ce sunt.
Cu toate acestea, de aceasta data, exista avantajul ca se foloseste o casca pe cap, ceea ce inseamna ca utilizatorul nevazator nu trebuie sa tina un smartphone si poate avea membrele superioare libere.
De asemenea, utilizatorul nevazator poate merge in mod normal, avand in vedere ca acea casca si softul observa ceea ce se afla in fata lui si spune ce lucruri se afla in apropiere.
Potrivit profesorului Markus Meister, unul dintre cercetatorii care lucreaza la proiect, „Imaginati-va ca va aflati intr-o lume in care toate obiectele din jurul vostru au voci si pot vorbi. Oriunde va indreptati privirea, obiectele pe care le fixati cu privirea sunt activate si spun ce fel de obiecte sunt. Va puteti imagina deplasarea intr-o astfel de lume, efectuand cateva dintre multele sarcini pe care le efectuam in mod normal cu ajutorul vazului? Asa am procedat aici, am determinat obiectele sa spuna ce sunt”.
Cu toate acestea, trebuie subliniat ca cercetarea AR a celor de la Caltech nu este prima de acest fel. La inceputul acestui an, la CES 2018, a fost dezvaluit un dispozitiv pentru nevazatori denumit MyEye 2.0 al OrCam care incearca ceva similar.