Cercetatorii de la MIT au dezvoltat o tehnica AI de invatare automata care poate ajuta ca tratamentele pe care le urmeaza pacientii pentru gliobastom (cea mai agresiva forma de cancer pe creier) sa fie mai putin agresive.
Gliobastomul este cea mai agresiva forma de cancer pe creier, cu un prognostic de cel mult 5 ani la adulti. Cu toate acestea, tratamentul sau este la fel de agresiv, deoarece medicii administreaza in general doza maxima de medicament (care se incadreaza in nivelurile de siguranta) pentru a incerca sa micsoreze tumorile de pe creier cat de mult este posibil.
Asa cum va puteti astepta, acest tratament pentru cancer pe creier are unele efecte secundare destul de grave si agresive. Cu toate acestea, cercetatorii de la MIT propun utilizarea AI (inteligenta artificiala) care ar putea determina ca administrarea medicamentelor sa fie mai putin agresiva. Cum functioneaza aceasta tehnologie AI pentru tratamentul cancerului pe creier, va intrebati?
Prin utilizarea unui model de invatare automata prin care AI va analiza regimurile de tratament care sunt deja in uz, iar apoi AI va fi capabila sa ajusteze dozele pana cand va gasi un plan optim si care nu-i atat de agresiv.
Acest lucru va implica oferirea celei mai reduse doze posibile de medicamente si cu o frecventa cat mai redusa posibil pacientilor, lucru care va duce totusi la diminuarea tumorii la niveluri comparabile cu metoda traditionala de tratament pentru cancer pe creier.
Intr-un studiu la care au participat 50 de pacienti, AI a reusit sa reduca doza la doar un sfert din ceea ce este administrat in mod obisnuit, dar reusind in acelasi timp sa reduca tumoarea la fel de mult ca prin metoda traditionala.
Probabil va trece ceva vreme pana ce AI va fi folosita in viata de toate zilele, dar fara indoiala pare sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor supusi tratamentului pentru cancer pe creier.