Stand intins pe jos in Uganda, Africa, pacientul Gordon Andindagaye asteapta ca Dr. William A. Cherniak sa-i realizeze o ecografie cu un mic scaner cu ultrasunete. Acel medic din Africa, impreuna cu clinicianul Rodgers Ssekawoko Muhumuza pe care il instruia, se uitau la un smartphone la care scanerul era conectat si urmareau cum plamanii lui Gordon se extind si se contracta.
Gordon avea o tuse persistenta si ganglionii limfatici umflati si parea lipsit de energie. Scanerul cu ultrasunete conectat la smartphone a indicat ca plamanii lui nu aveau numai aer in ei.
Pentru cei care traiesc in tarile mai dezvoltate, serviciile bune de sanatate sunt ceva obisnuit. Cu toate acestea, in unele zone ale lumii, cum ar fi Africa, accesul la aceste servicii de calitate poate fi aproape imposibil, dar se pare ca tehnologia a creat cateva solutii inovatoare.
Intr-o stire de New York Times, aflam ca medicii din Uganda, Africa, isi folosesc smartphone-urile ca scanere cu ultrasunete. Asta datorita unui dispozitiv care se numeste Butterfly iQ care este un scaner cu ultrasunete care a fost micsorat suficient de mult pentru a fi portabil (incape in buzunar) si poate fi folosit impreuna cu un smartphone.
Smartphone-urile au permis medicilor din Africa sa efectueze teste asupra celor care locuiesc in zonele defavorizate din Africa care nu au acces la echipamente avansate.
Imaginile capturate cu scanerele conectate la smartphone-uri in Africa sunt apoi trimise unui specialist din Toronto, Canada, pentru o verificare dubla a diagnosticului.
Potrivit lui Jonathan Rothberg, fondatorul companiei Butterfly care produce dispozitivul care se conecteaza la smartphone, „Aceasta a fost motivatia mea reala. Doua treimi din populatia lumii nu au acces la scanere cu ultrasunete. Cand pui ceva pe un cip, pretul acelui ceva se reduce”.