fbpx

Cum detecteaza acest sutien cancerul de san

Cum detecteaza acest sutien cancerul de san

Studentii de la universitatea elvetiana EPFL au dezvoltat un sutien inteligent conceput pentru a detecta cancerul de san in primele etape. Ei cred ca e primul articol vestimentar care poate fi folosit pentru detectarea si prevenirea cancerului de san.

Studentii sustin chiar ca este confortabil si ca tehnologia este aproape imperceptibila. Spre deosebire de mamografii – care folosesc radiografii low-energy – SmartBra foloseste ultrasunete care sunt generate de senzori piezoelectrici incorporati in sutien.

CITESTE SI:  Cui i-a vandut Nokia divizia sa digitala de sanatate Withings

Senzorii folosesc energia generata atunci cand se aplica presiune pe materialul piezoelectric. Studentii au reusit sa miniaturizeze aceasta tehnologie. Acesti studenti – care lucreaza cu startup-ul IcosaMed – spera sa aduca SmartBra pe piata in 2021.

In primul rand, acestia au de gand sa-l vanda pacientelor care au fost deja diagnosticate, pentru ca acestea sa beneficieze de monitorizare zilnica.

Apoi, ei vor promova SmartBra femeilor care sunt predispuse genetic sa dezvolte cancer de san. In cele din urma, acel sutien care detecteaza cancerul ar putea fi oferit tuturor femeilor interesate.

CITESTE SI:  Miliardele generate de Alphabet anul trecut

Ei bine, daca SmartBra detecteaza o masa suspecta, sutienul va avertiza purtatoarea pentru a cauta un specialist oncolog. In viitor, echipa spera ca acel sutien sa fie folosit si ca terapie complementara sau alternativa pentru cancer.

“Speram ca intr-o zi SmartBra va putea actiona si preventiv si sa emita aproape nonstop doze reduse de ultrasunete intr-o maniera controlata, pentru a ucide celulele canceroase”, a declarat Max Boysset, fondatorul si CEO-ul startup-ului IcosaMed.

CITESTE SI:  China va permite testarea masinilor fara sofer pe drumurile sale publice

In prezent, sutienul studentilor de la acea universitate elvetiana este doar un prototip, dar ideea este promitatoare, pentru ca alte metode de detectare a cancerului de san folosesc mamografii. Astfel, SmartBra e mai inedit.