Exista anumite urgente medicale in care medicii au la dispozitie doar cateva minute pentru a scapa cu viata pacienti prin operatii. Din pacate, nu se reuseste acest lucru tot timpul.
Insa in viitor medicii ar putea avea o perioada mai mare de timp pentru aceste operatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pentru prima data, medicii de la Universitatea din Maryland, SUA, au reusit sa plaseze o fiinta umana in animatie suspendata.
Aceasta tehnica, cunoscuta si sub denumirea de conservare si reanimare de urgenta, implica racirea rapida a corpului unei persoane pana la aproximativ 10-15 grade Celsius si pomparea in corp a unei solutii saline reci.
Acea solutie opreste practic activitatea creierului, ceea ce este important pentru ca, in caz contrar, un creier lipsit de oxigen poate supravietui doar 5 minute inainte de a aparea daune ireversibile.
Prin reducerea temperaturii corpului care opreste activitatea creierului, se cresc sansele ca, in cazul in care operatia medicilor are succes, pacientul sa poata iesi din procedura relativ sanatos.
Utilizarea acestei proceduri va fi utila in situatiile in care un pacient are leziuni critice si exista numai cateva minute la dispozitie pentru a fi operat de medici.
Cu EPR (conservarea si reanimarea de urgenta), acel timp disponibil operatiilor pentru medici este extins la circa doua ore. Potrivit lui Samuel Tisherman, unul dintre cercetatorii implicati in proiect, este vorba mai putin despre suspendarea corpului si pregatirea acestuia pentru calatorii in spatiu, ci mai mult despre domeniul medical.
„Vrem sa clarificam ca nu incercam sa trimitem oameni pe Saturn. Incercam sa obtinem mai mult timp pentru operatii critice pentru vietile pacientilor”.
Acestea fiind spuse, nu e neaparat o reusita inca, avand in vedere ca s-a indicat ca, odata ce corpul pacientului este incalzit, celulele sale ar putea suferi leziuni de reperfuzie. Insa in mare procedura medicilor de extindere a timpului disponibil operatiei e un pas in directia cea buna.