Oamenii de stiinta sunt dispusi sa dezvolte o aplicatie pe care oamenii o pot folosi pentru a vedea daca sunt sau nu infectati cu noul tip de coronavirus.
In aceste vremuri in care exista acest coronavirus, oamenii se ingrijoreaza atunci cand tusesc. Pentru a afla daca cineva care tuseste e infectat cu COVID-19, cercetatorii de la MIT au dezvoltat un sistem AI care poate detecta, dupa sunetul tusei, daca o persoana e infectata cu noul coronavirus, chiar daca acea persoana e in rest asimptomatica.
In acest scop, s-a dezvoltat o serie de retele neuronale care pot distinge tusea obisnuita de cea cauzata de coronavirus. O retea neuronala detecteaza sunetele asociate cu vigoarea vocala.
O alta retea asculta starile emotionale care reflecta un declin neurologic. Intre timp, o a treia retea neuronala masoara modificarile performantei respiratorii.
Daca se adauga un algoritm care verifica degradarea musculara (adica tusea mai anemica), se poate forma o imagine mai completa a sanatatii cuiva. Sistemul AI a fost extrem de precis in testele timpurii.
Dupa ce echipa si-a instruit modelul pe zeci de mii de tuse, tehnologia a identificat 98,5% din tusele de la persoanele confirmate ca fiind infectate cu coronavirus. De asemenea, a identificat 100% dintre persoanele care erau aparent asimptomatice.
Dar exista limite clare. Tehnologia nu este menita sa diagnosticheze persoanele simptomatice, deoarece aceste persoane ar putea avea alte afectiuni care produc un comportament similar.
Si desi acest sistem AI e destul de capabil, nu ar fi indicat sa folosesti acest sistem pentru un verdict definitiv. Dar cercetatorii dezvolta o aplicatie (bazata pe aceste retele neuronale) care poate fi folosita ca instrument de preevaluare pentru coronavirus.