Un grup de cercetatori doresc sa inlocuiasca injectiile cu ace, cu laser. Astfel, se vor putea administra medicamente prin laser, fara a fi nevoie de ace, ceva ce ii va incanta pe unii.
Probabil nimanui nu-i place ideea de a i se face o injectie. Conform statisticilor, se spune ca aproximativ 20% dintre adultii americani au fobie de ace si de injectii hipodermice, iar acest lucru poate fi o problema, deoarece inseamna ca testarea acelor oameni pentru anumite boli sau administrarea de medicamente se pot dovedi dificile.
Cu toate acestea, in viitor, poate ca injectiile prin ace nu vor mai fi necesare, datorita muncii cercetatorilor condusi de oamenii de stiinta de la Institutul Wyss.
Cercetatorii au perfectionat tehnici de cavitare cu laser care pot administra medicamente, fara a fi nevoie de strapungerea pielii cu un ac obisnuit de injectie. Aceasta tehnica a cercetatorilor nu este noua si a fost inspirata din natura, unele vietati folosind o tehnica similara pentru a administra toxine prazii lor.
Pentru cei care nu sunt informati, cavitatia implica schimbarea brusca a presiunii unei substante pentru a crea bule de vapori de joasa presiune. In cazul cavitatiei cu laser, se foloseste un fascicul laser pentru a sparge bulele de vapori in bule de dimensiuni mai reduse, laserul producand efecte la 5mm sub piele.
Acestea fiind spuse, sa nu va asteptati sa vedeti prea curand acest tip de injectii cu laser care inlocuiesc injectiile cu ace. Cercetatorii spera ca studiile umane vor incepe in urmatorii doi ani.
Potrivit lui Alex Abramson de la Universitatea Stanford: „Vrem sa ne asiguram ca nu exista nicio modificare farmacocinetica sau farmacodinamica a administrarii. De asemenea, dorim sa ne asiguram ca nu exista proteine sau enzime prezente in tesut care ar putea afecta medicamentul in vreun fel”.