Nu ai nevoie de senzori speciali sau de inspectii de moda veche pentru a-ti da seama daca un aliment s-a alterat. Dar daca MIT isi indeplineste scopul pe care si l-a propus, etichetele RFID pe care le gasiti pe alimente ar putea efectua aceasta sarcina in locul tau.
Unii dintre voi poate ati auzit stiri despre un posibil focar de salmonella. Ei bine, oricat de mult incearca producatorii si retailerii sa limiteze contaminarea produselor alimentare, uneori lucruri rele se intampla.
Dar daca cercetatorii de la MIT reusesc ceea ce-si propun, atunci am putea in curand repera cu ajutorul etichetelor RFID alimente care au fost contaminate. Asta datorita cercetatorilor care dezvolta un sistem RFID denumit RFIQ care, atunci cand e asezat pe alimente sau pe ambalajele de alimente, va putea spune daca acele produse alimentare au fost contaminate sau alterate.
Uneori, poate fi evident cand un produs alimentar s-a alterat, cum ar fi dupa gust, dar alteori poate fi dificil sa-ti dai seama. De exemplu, de unde poti sa stii daca produsul tau alimentar e contaminat cu salmonella?
Dar aici isi dovedeste sistemul RFIQ utilitatea, pentru ca utilizeaza semnale wireless oferite de etichetele RFID pentru a detecta contaminarea. Potrivit cercetatorilor, „Sistemul se bazeaza pe faptul ca, atunci cand etichetele RFID pornesc, undele electromagnetice mici pe care le emit calatoresc si sunt distorsionate de moleculele si ionii continutului din recipient”.
De acolo, un cititor electronic poate fi folosit pentru a scana etichetele RFID pentru a determina daca alimentul a fost contaminat. Desi pare un sistem grozav care foloseste etichetele RFID, exista unele probleme.
Asta pentru ca alimentele sunt ambalate in tot felul de recipiente, ceea ce inseamna ca aceasta tehnologie – care foloseste etichete radio pentru a detecta contaminarea – trebuie sa fie construita in asa fel incat sa poata fi aplicata tuturor tipurilor de ambalaje si recipiente.