Inteligenta artificiala poate detecta cancerul pulmonar, de san, de creier, de piele si de col uterin. Dar, in lumea medicala a inteligentei artificiale, realizarea momentului potrivit in care trebuie sa ne bazam pe medici experti sau pe algoritmi este inca dificila.
Nu e neaparat vorba despre cine poate pune un diagnostic mai bun sau sa ofere cele mai corecte prognoze. Factori precum timpul avut la dispozitie de medici si nivelul lor de experienta sunt de asemenea importanti.
Pentru a aborda acest aspect, cercetatorii de la Laboratorul de Informatica si Inteligenta Artificiala (CSAIL) al institutului de tehnologie MIT au dezvoltat un sistem AI care e in masura sa faca o predictie sau sa paseze unui medic expert sarcina de a veni cu o predictie.
Cel mai important, sistemul cercetatorilor de la MIT se poate adapta pentru cand si cat de des apeleaza la un medic expert, pe baza disponibilitatii, experientei si domeniului de activitate al medicului expert.
De exemplu, intr-un spital aglomerat, sistemul de inteligenta artificiala poate solicita asistenta umana doar atunci cand este absolut necesar. Cercetatorii au instruit sistemul pentru diverse sarcini, inclusiv pentru analizarea radiografiilor toracice pentru a diagnostica afectiuni precum insuficienta pulmonara.
„Exista obstacole – de inteles – care interzic automatizarea deplina in domeniul medical, inclusiv probleme de incredere si responsabilitate”, sustine David Sontag de la CSAIL.
„Speram ca tehnologia noastra va inspira dezvoltatorii de inteligenta artificiala sa devina mai creativi in ceea ce priveste integrarea experientei umane in timp real in algoritmii lor”. In cele ce urmeaza, cercetatorii de la MIT vor testa un sistem care functioneaza cu cativa medici experti simulan.