Cercetatorii au descoperit ceva unic in creierul uman, in timp ce acest studiu a fost publicat intr-o revista de specialitate. Descoperirea consta intr-un nou mod de comunicare celulara in interiorul creierului.
Oamenii de stiinta au descoperit in creierul uman un nou semnal cerebral nemaivazut pana acum. Acel semnal a fost identificat intr-un studiu publicat in ianuarie 2020.
Potrivit studiului acestor cercetatori – care a aparut in revista Science – acesta e o noua forma de comunicare celulara care se deosebeste de orice lucru detectat pana acum in creierul uman.
Cercetatorii implicati in studiu au gasit semnalul in celulele corticale exterioare ale materiei cenusii si spun ca acesta ar putea oferi neuroni cu un alt mod de a-si indeplini functiile.
Acest nou semnal cerebral ar putea insemna ca creierul uman e mai similar cu un computer decat se credea anterior. Comparatia dintre creier si un computer nu e noua. Si desi materia cenusie s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine ca un computer, exista unele similitudini.
In plus, noul semnal cerebral descoperit de cercetatori pare sa indice chiar mai multe asemanari. De obicei, celulele individuale din cortex utilizeaza sodiu pentru a se activa.
Cu toate acestea, analizand creierele catorva pacienti care sufera de epilepsie, s-a descoperit de catre cercetatori ca neuronii se activeaza si folosind calciu impreuna cu sodiu.
Acest lucru a dus la aparitia unui nou tip de actiune, denumita dCaAPs (calcium-mediated dendritic action potentials). Faptul ca aceste actiuni dCaAPs prezentau acel nou semnal cerebral i-a entuziasmat pe cercetatori. Dendritele, deplasate de actiunile mentionate deasupra, determina puterea de calcul a neuronilor individuali din creierul uman.