VR (realitatea virtuala) poate fi folosita la tot felul de lucruri, dar cel mai evident scop este cel de divertisment. Cu toate acestea, asa cum s-a spus in trecut, VR poate fi folosita si in alte industrii, cum ar fi cercetarea cancerului.
Conform unei stiri de BBC, se pare ca cercetatorii de la Cambridge au dezvoltat un model 3D al unei tumori care poate fi vazuta si studiata in VR.
Se spune ca mostra de tumora a fost luata de la o pacienta si, prin crearea unui model 3D al tumorii si prin plasarea acesteia intr-un mediu VR, ideea este ca cercetatorii vor primi o noua perspectiva si un nou mod de a privi cancerul.
Acest lucru le va permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine cancerul pentru a veni cu forme mai bune de tratament. Pentru a introduce tumora intr-un mediu VR, a fost nevoie sa fie realizat un model 3D.
Acest lucru a fost realizat prin utilizarea a 1mm cub de tesut de cancer mamar care contine aproximativ 100.000 de celule. Tesutul este taiat si mai mult, scanat si colorat cu markeri pentru a arata cercetatorilor componenta moleculara si caracteristicile sale ADN.
Apoi, tesutul este reconstruit in VR, ceea ce le permite cercetatorilor din lume sa-l acceseze intr-un laborator VR. Potrivit profesorului Greg Hannon, director al Institutului Cambridge de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, „Nimeni nu a examinat geografia unei tumori la acest nivel de detaliu inainte; este un nou mod de a privi cancerul”.
Prof. Karen Vousden, cercetator-sef in cadrul acelui institut, adauga: „A intelege cum interactioneaza celulele cancerului unele cu altele si cu tesutul sanatos este ceva critic daca dorim sa dezvoltam noi terapii. Urmarirea tumorilor folosind acest nou sistem este mult mai dinamica pentru cercetatori decat versiunile 2D statice cu care suntem obisnuiti”.