DeepMind, o companie AI din Marea Britanie cumparata de Google in 2014, si-a indreptat atentia catre detectarea cancerului de san in locul medicilor. Desi acesta este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor, detectarea este dificila din cauza numarului ridicat de pozitive false (atunci cand se considera ca o mamografie este anormala, chiar daca nu exista niciun cancer). Sistemul AI al Google se prezinta ca o solutie la dificultatea detectarii corecte a cancerului de san de catre medicii umani.
Cand vine vorba despre detectarea anumitor boli, medicii umani pot comite greseli. De exemplu, atunci cand este vorba despre detectarea cancerului de san, metodele actuale au rate destul de ridicate de greseli, cum ar fi pozitivele false (alarmele false).
Desi este mai bine sa fii in siguranta decat sa regreti mai tarziu, alarmele false pot fi stresante pentru paciente si pot duce la interventii medicale inutile.
Dar aici intervine sistemul AI (inteligenta artificiala). Conform Google, DeepMind a dezvoltat un model AI care poate detecta tumorile din mamografii cu mai putine alarme false decat in cazul medicilor umani.
Sistemul AI al Google a fost alimentat cu mamografii si date de la paciente din SUA si din Marea Britanie si a ajuns sa poata detecta cancerul de san cu 5,7% mai putin pozitive false si cu 9,4% mai putine negative false decat in cazul medicilor umani.
Asta inseamna ca, in viitor, sistemul AI al Google ar putea deveni noua modalitate utilizata pentru detectarea unor boli precum tumorile de san, iar reducerea pozitivelor si negativelor false va fi in beneficiul pacientelor si ar putea duce la diagnostice mai timpurii.
Aceasta nu e prima data cand sistemul AI DeepMind al Google a fost folosit pentru a detecta cancerul de san in locul medicilor. De asemenea, Google nu e singura companie care se ocupa de asa ceva. Si IBM lucreaza la sisteme de detectare similare, alternative la medici.