Cand Stephen Hawking dorea sa vorbeasca, alegea litere si cuvinte dintr-un ecran sintetizator controlat de miscarile muschilor faciali. Dar acest proces greu si anevoios de comunicare al fizicianului – care acum nu mai e printre noi – ar putea fi istorie, datorita unui sistem care transforma semnalele creierului in text.
Exista multe secrete ale creierului pe care inca nu le-am deslusit si probabil ca suntem doar la suprafata lor. Asta desi omenirea progreseaza in aceasta zona, datorita tehnologiei aparand mai multe dispozitive controlate de semnalele creierului.
Cu toate acestea, se pare ca, in viitor, este posibil sa nu mai fie nevoie sa tastam propozitii, ci va trebui doar sa ne gandim la ele. Acest lucru se datoreaza faptului ca, intr-un proiect de cercetare finantat de Facebook, cercetatorii de la Universitatea din California, San Francisco, au reusit sa creeze un sistem care preia semnalele creierului, le decodeaza si le transforma in text.
Edward Chang, un neurochirurg si cercetatorul principal al proiectului legat de sistemul care transforma semnalele creierului in text, spune: „Pana in prezent nu exista un sistem de vorbire protetic care sa permita utilizatorilor sa comunice cu aceeasi viteza ca cea a unei conversatii umane obisnuite”.
David Moses, un alt cercetator din cadrul proiectului finantat de Facebook, adauga: „Este prima data cand aceasta abordare a fost folosita pentru a identifica in creier cuvinte si fraze. Este important sa retineti ca am reusit acest lucru folosind un vocabular foarte limitat, dar in studiile viitoare speram sa crestem flexibilitatea, dar si acuratetea”.
Desi sistemul cercetatorilor care transforma semnalele creierului in text este inca in stadiile incipiente, pare sa fie destul de bun, permitand pacientilor sa raspunda la intrebari simple, cum ar fi cum se simt, daca e prea cald sau rece in incapere, daca e prea luminoasa sau intunecata si asa mai departe.
Sursa imagine: Flickr.com