In prezent, companiile Intel si AMD produc in masa tranzistori pe 10 nanometri care sunt de doar x10 mai mari decat moleculele ADN. Cu toate acestea, exista o limita cu privire la cat de mici pot deveni acesti tranzistori.
Vom ajunge in momentul in care nu vom mai putea reusi sa micsoram si mai mult tranzistorii pentru a crea dispozitive electronice mai mici si mai eficiente energetic.
Una dintre alternativele promitatoare la tehnologiile bazate pe siliciu este calculul ADN care foloseste biochimie si biologie moleculara. Acest domeniu se afla inca la inceput, dar pare foarte promitator pentru depasirea obstacolelor pe care calculatoarele existente nu le pot depasi.
Da, un calculator format din siruri ADN poate calcula radacina patrata pentru numere de pana la 900. Daca esti interesat, poti consulta pagina Wikipedia pentru a afla mai multe despre calculul ADN care chiar e posibil, in caz ca abia acum afli.
Chunlei Guo si alti cativa membri ai Universitatii Rochester din New York au dezvoltat acest calculator care foloseste exact 32 de siruri de ADN pentru a stoca si procesa informatiile.
Dupa cum s-a mentionat mai sus, acest calculator e suficient de capabil sa calculeze radacina patrata pentru numere pana la 900 si alte calcule complexe.
Astfel, pare ca calculul cu molecule organice ar putea fi succesorul potential al tehnologiilor traditionale de calcul pentru a realiza calcule si operatii complexe.
Chiar daca progresul calculatorului ADN e clar, mai e inca un lung drum de parcurs pana ce vom putea folosi asa ceva in mod obisnuit. Calculatoarele ADN si-ar putea gasi intrebuintari in biotehnologie si bioinginerie destul de curand, iar progresul pare promitator si interesant. Ce parere ai despre un astfel de calculator? Crezi ca va putea inlocui PC-urile traditionale?